Ungdommens viktigste år står i fare

av Ida Camilla Christensen, elev på Ledertrening

Hva er egentlig et folkehøyskoleår? Hva skiller det fra tidligere skolegang? Hvorfor er folkehøyskolen helt vesentlig i dagens samfunn? Regjeringens forslag til statsbudsjett er lagt frem til folkehøyskolenes fortvilelse. Et kutt på hele 45 millioner i støtte er foreslått fjernet. Dette kan føre til at mange unge mister muligheten til et folkehøyskoleår.

La meg fortelle historien om en svært pliktoppfyllende og uselvisk jente, en flink pike om du vil. Hun var alltid sterk og stødig, alltid tilstede og virket som hun hadde alt under kontroll. Ansvarsverv tok hun på seg på alle arenaer. Press innenfra. Press utenfra. Hun bygde en uoverkommelig timeplan. En gradvis mer og mer sliten ung jente ente opp på bånn.

Etter en lang, tung og smertefull kamp for å reise seg fra søla og ta tilbake livet prøvde hun å fullføre videregående. Symptomene blomstret opp igjen og hun forsto at hun var på vei ned, noe hun nektet å akseptere. Redningen ble folkehøyskolen.

Her kunne hun fylle sitt potensialet uten det nagende karakterpresset hengende over seg. Her fikk hun ta stilling til hvem hun ønsket å være, hvilke verdier hun ville bygge livet sitt på, da hun fikk oppveksten litt på avstand.

Her fikk hun lov til å lære å leve med mennesker og åpne med blanke ark. Her fikk hun lære å sprenge grenser og samtidig kjenne sine egne grenser. Hun fikk lære toleranse ovenfor seg selv og menneskene rundt. Hun fikk lære å finne glede og mestring i hverdagen gjennom selvvalgt undervisning, om noe hun brenner for. Hun fikk gå de første skrittene inn i et selvstendig voksenliv, en mildere utflyttingsprosess. Kort sagt; hun fikk lære å leve.

Denne fortellingen viser hvor stor forskjell folkehøyskolen kan utgjøre i et liv. Det at mange unge sliter er ingen hemmelighet. Psykiske lidelser i varierende alvorlighetsgrad rammer mange av våre unge. Her er folkehøyskolen uunnværlig.

Gjennom allmenndannelsen de tilbyr er de med på å forme samfunnsnyttige, engasjerte borgere. De utvikler hele mennesker.

Dette er hva regjeringen ønsker å kutte støtten til. Skal vi stille se på at muligheten til et slikt år tas fra vår yngre generasjonen, fremtiden? Et år der «generasjon prestasjon» som vi ofte omtales som, får puste, får le, får mestre, får leve. Vi vil svare et rungende nei. La oss kjempe for folkehøyskolen!

Én kommentar til “Ungdommens viktigste år står i fare”

  1. Supert innlegg Ida .
    Vi støtter deg, og tror at dette forslaget vil reverseres ganske snart!
    Stå på!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *