Idrettsskolen Numedal folkehøgskole anno 2019

Idrettsskolen Numedal folkehøgskole er opptatt av folkehelsa

Fysisk aktivitet gir velvære og overskudd. Forskningen viser at regelmessig fysisk aktivitet bedrer den fysiske formen, og gjør deg mer rustet til å mestre hverdagens krav og utfordringer.

Med bakgrunn i skolens motto «La kroppen leve» ønsker skolen å være en bidragsyter både som folkehøgskole og som treningssenter for bygdas befolkning.

Skolen ønsker å være et aktivitetssenter i Numedal, der ungdom fra hele landet kan få et folkehøgskoleår med mye idrett og friluftsliv. Vi ønsker også å være et aktivitetssenter for Numedals befolkning, der de kan benytte seg av våre anlegg, kurs- og treningstilbud.

Her er et lite skråblikk på hvordan Idrettsskolen Numedal folkehøgskole anno 2019 ser ut.

Nye linjetilbud

For å være en attraktiv skole for norsk ungdom må vi hele tida jobbe med linjetilbudet vårt, utvikle og fornye dette. Nytt i år er at vi tilbyr tre ulike tilbud innen fitness. Linjene har vi kalt: «Functional fitness OCR», «GX – Puls og styrke» og «Movement Culture».

Functional Fitness OCR

Linja tilbyr et variert år med mye intensiv trening. Fokuset er utvikling av fysisk- og mental utholdenhet både inne på boksen og ute i hinderløypa. Her vektlegges en sunn og helhetlig syn på kropp og helse, hvor vi hjelper å bygge hverandre opp. Elevene på denne linja startet året med å delta i Toughest Oslo, et 8 km lang hinderløype der innspurten var opp unnarennet i Holmenkollbakken.

Alle elevene som stilte til start klarte å gjennomføre, og de passerte målstreken med et bredt smil og var godt fornøyde med egen innsats. Det var ikke alle som trodde de skulle klare å gjennomføre den siste etappen. Den var bratt!

GX – Puls og styrke

Dette er linja for de som er glad i å trene sammen med andre, og har lyst til å bli instruktør. Her lærer de om ulike treningsmetoder, hvordan legge opp målrettet trening for seg selv og andre. De jobber hovedsakelig med gruppetimer med vekt på styrke- og utholdenhetstrening. Elevene på linja får tilbud om å være instruktører på treningstilbudene for Numedals befolkning.

Ikke alle har prøvd seg som instruktører før de kommer til oss. Men gjennom å teste ut rollen for hverandre, får de økt kunnskap og trygghet til å ta på seg oppgaven.

Movement Culture

Movement Culture er betegnelsen på et kollektiv av mennesker som verdsetter fysisk funksjon fremfor fysisk estetikk. Det betyr aktivitet på tvers av idrettsgrenene. Her er fokuset lagt på å forstå kroppen, helse, prestasjon og fysisk kreativ uttrykkelse. Allsidigheter er stikkordet, og vi blander mange ulike treningsformer med hovedmål om å finne glede i bevegelse.

Dette er en litt annerledes linje enn de andre linjene på skolen, men veldig spennende.

I tillegg til at de har noe undervisning sammen med de to andre fitnesslinjene, er de innom aktiviteter som akrobatikk, dans, parkour, yoga, kampsport, buldring, koordinasjon, slakkline mm. Med alle de treningsanleggene vi har her på skolen, har elevene fantastiske muligheter til å boltre seg.

Friluftsliv tilbake som linjetilbud på Idrettsskolen – LinjeX-Villmark

I år har vi endelig fått i gang en friluftslivlinje igjen. Denne har vi kalt LinjeX-Villmark. Det er mye natur i Numedal, noe som gjør det enkelt å tilby et allsidig og variert friluftsliv. Det legges opp til en kombinasjonen mellom enkelt villmarksliv og gnistrende opplevelser.

Et av høydepunktene for elevene er Jotunheimen, Haute Route, en 5-7 dagers topptur i hjertet av Jotunheimen nasjonalpark. Ruten går over minst åtte breer og syv 2000-metertopper, inkludert Glittertind og Galdhøpiggen.

Jegerprøven har også stått på programmet på LinjeX-Villmark, og årets elever er veldig ivrige yil å dra på jakt.

Første folkehøgskole med eget fotballtilbud for jenter

Høsten 2019 starter vi opp med en egen fotballinje for jenter. Det skal bli spennende.

Idrettsskolen Numedal folkehøgskole er første folkehøgskole med et slikt tilbud. Vi legger til rette for at jenter skal få et godt fotballfaglig tilbud ved å gå ett år på skolen. Det er et tilbud for ivrige og aktive jenter som ønsker å trene sammen på et høyt nivå, og som har ambisjoner.

Rekordmange vil på folkehøgskole

Folkehøgskolene i Norge er i medvind, og også i år er det en økning i antall søknader. Dette er også tilfelle hos oss. Vi startet opptaket for neste skoleår 1. februar. Til nå har vi 26% flere søknader sammenlignet med i fjor på samme tid. Det er gledelig. Folkehøgskolene har ingen søknadsfrist, så det betyr at vi tar opp elever helt fram til skolestart.

Avtale med Norges skiforbund

Norges Idrettsforbund har inngått et samarbeid med Idrettsskolen. At NSF verdsetter vår faglige kompetanse, samt «vår» idrettsungdom, det er vi litt stolt og kry av. I korte trekk vil det si at Idrettsskolen er trenerutviklere for NSF, der våre elever får trener I utdanning.

I den sammenheng må vi også ha en god del timer med praksis. Vi er takknemlige for at vi kan samarbeide med nærmiljøet. Det er spennende og lærerikt å prøve seg som trenere både gjennom allidretten i Nore, skidager på Veggli skole samt for konfirmantene i Numedal.

Anlegg – Nytt treningsrom – X-fit rom

Styrketrening er i skuddet for tida, noe som har bidratt til at styrkerommet i svømmehallbygget er blitt for lite. Når elever fra skolen og folk fra bygda skal trene samtidig, blir det fort trangt om plassen og mye venting. Dette samt at vi har fått nye fitnesslinjer, gjorde at vi i sommer bestemte oss for å gjøre om deler av formingsbygget til et x-fit rom. Det har blitt en flott treningsarena og et godt supplement til styrkerommet.

God oppslutning om de nye kurs- og treningstilbudene for bygda

Vi har kommet godt i gang med vårens kurs- og treningstilbud, og vi er godt fornøyd med oppmøte. Våren 2019 startet vi opp med en del nye tilbud. Vi har startet opp svømmekurs for barn, kommet i gang med et ekstra tilbud innen spinning og tilbudet innen fitness er blitt utvidet med X-fit, Tabata og Core. Treningstilbud som utfordrer styrken, utholdenheten og balansen.

Svømmekurs for barn

Svømmekurs for barn er et av de nye tilbudene. Første runde gikk over 5 ganger med tilbud til barn 5-10 år. Dette var såpass populært at vi har laget en ny kursrunde. Også denne gangen over 5 ganger. Nå deler vi det opp med et tilbud for 5 – 9 år og et for 10  – 12 år. Tema for de yngste har vært: Bli trygg i vann, lek og moro – og innlæring av teknikker. De eldste jobber med teknikkøvelser/ drills med fokus på crawl og rygg.

Markering av svømmehallens 30 års jubileum

I år er det 30 år siden Idrettsskolen og Rollag fikk sin flotte svømmehall. Det ønsket vi å markere, og inviterte til åpen dag i svømmehallen. Det var gratis inngang denne kvelden, servering av kringle og kaffe – og barna reiste hjem med hver sin badeball. En trivelig kveld med godt oppmøte og god stemning i bassenget.

Rektorskifte

Sølvi Pettersen har vært lærer og deretter rektor på Idrettsskolen Numedal folkehøgskole siden 1979.  Hun startet som allsidig idrettslærer, har vært linjelærer på gymnastikk / turn og vært med på å starte danselinje. Det var også hun som dro i gang Allidrettsskolen for barn i bygda.

Skolen har endret seg mye siden den dagen hun startet på Numedal folkehøgskole til hun avsluttet ved Idrettsskolen Numedal folkehøgskole – med ny profil, nye linjer og anlegg. Ved årsskiftet takket hun av etter et innholdsrikt liv på skolen.

Både ansatte og elever har satt stor pris på Sølvi som kollega og arbeidsgiver.

Lars Petersen er vår nye rektor og tiltrer for fullt fra april. Han har den siste tida jobbet som personalkonsulent i Rollag kommune. Tidligere har han blant annet jobbet som inspektør / rektor ved Buskerud folkehøgskole. Vi på idrettsskolen ser fram til å få han inn i kollegiet, og fortsette arbeidet med å utvikle skolen sammen med han.

Nysgjerrig på å vite mer om Idrettsskolen Numedal folkehøgskole?

Følg oss gjerne på vår hjemmeside og på sosiale medier. www.idrettsskolen.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *