Fra Rollag og Veggli IL til hoppukeseier

Fra bygda Rollag til landslagstrener for norske og amerikanske kvinnehoppere.

Fredag 03.11 holdt Sigurd Pettersen og Kjell Ivar Magnussen foredrag på Idrettsskolen. Der de fortalte og reflekterte over sine opplevelser og erfaringer som toppidrettsutøver og landslagstrener.

Kjell Ivars historie starter som trener for egen sønn, via trenerstigen i skiforbundet, og kontinuerlig trenerpraksis.

Sigurd startet med skihopping som 5 åring, og fikk Kjell Ivar som trener i en alder av 10 år. De ble et tospann der hoppfilosofien besto av å skynde seg langsomt. Hoppe hver bakke ned til K før en forserte opp i bakkestørrelse.

I dag snakker de om «Long term Athletic developement.» Hoppet startet fra bommen med inntak. Det vil si å komme seg ned i hoppstilling i balanse, og kjøre hele overrennet, «dumpa» og rettstykket i balanse.

Det som skjedde på hoppkanten og i hoppsatsen var en konsekvens av inntaket fra bommen. Det går så fort at det har man ikke mulighet til å påvirke.

Å se hele mennesket, følge opp hver utøver, gi de tid og kommunisere åpent var andre deler av hoppfilosofien.

For Sigurd sin del preparerte Kjell Ivar han godt til å lykkes som topputøver. Det tekniske var på plass og tryggheten var der. Problemer ble det først når andre trenere hadde annen trenerfilosofi og bare var opptatt av hva som skjedde på hoppkanten og ikke hva som skjedde med hopperens inntak til hoppstilling.

I tillegg tok det tid før Sigurd ble akseptert på hopplandslaget av de andre utøverne. Det måtte en seier i Granåsen til for å bli inkludert.

En toppidretts utøvers karriere består av oppturer og nedturer. Hoppukeseier 2003/04 var en opptur. Også hopp i lag i VM i skyflyging 2004.

Vektregel, og påfølgende vekttrening for å bygge muskler og øke vekta ble en dårlig kombinasjon. Teknikken stemte ikke med «ny kropp». I ettertid kan man klart se at skia skulle vært kappet. Men det var ikke filosofien til daværende trener Mika Kojonkoski.

Kjell Ivar på sin side var Landslagstrener for det Amerikanske kvinnelandslaget når Lindsey Van vant VM i hopp normalbakke i Liberec. Uten han hadde heller ikke Sigurd vunnet Hoppuka. Hoppfilosofien var Kjell Ivars, og det var hans om hadde trent Sigurd fram til landslagsplass.

Konklusjonen er; Tenk sjøl og stol på egne faglige vurderinger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *