Folkehøyskolenes klimakloke hoder samles om slagplan

Vi er i de første morgentimene en onsdag i november, sola stråler, vi puster inn forfriskende kald luft og går i møte en rimfrossen, men like fullt glitrende frontrute.

Da sistnevnte var omhyggelig skrapt og alle spente miljøaktivister satt klare i minibussen, sto Svein på gassen og brakte alle sju frem i god behold.

Vi ankom Rønningen folkehøyskole der Fremtiden i Våre Hender tok oss imot med vidåpne armer presise som få.

Vi introduseres for konseptet cChallenge

Først ut i dette seminaret er organisasjonen cChange som åpner med et engasjerende, men like fullt skremmende foredrag om flere mulige utfall av de
menneskeskapte klimaendringene. Rystede og forferdet geleides vi heldigvis inn i et lysere emne, en form for løsning, et bidrag. Vi introduseres for konseptet cChallenge, hvor en endrer én ting i hverdagen for å leve mer miljøvennlig i 30 dager. Dette er noe en så absolutt kan integrere i folkehøyskolen.

Lunsjen er så servert, og munnen løper i vann. Utallige vegetariske liflige retter, som virkelig er et kroneksempel på et kreativt og løsningsorientert klimatiltak.

Inspirerende foredrag

Med mette mager og en noe lettere samvittighet enn vanlig går vi fire nye timer med inspirasjonstaler i møte. Vi får høre fra sprudlende ildsjeler innenfor flertallige bidragsytende organisasjoner som Natur og Ungdom, ChangeMaker og NordicOceanWatch. Med ny energi, håp, nyttig kunnskap og sprekkeferdige argument på tunga avsluttes første dags foredragsdel.

Middagen viser seg å være det ultimate sted å dele alle disse nye tankene en har gjort seg opp, av den naturlige grunn at dine felles bordkavalerer er minst like delaktige i debatten.

Dag én går mot slutten, men før vi skal hoppe i loppekassa står en mer praktisk del av arrangementet på agendaen. Rønningen er en svært nyoppusset og velutstyrt skole, som for en gjest nesten kan fremstå som en
labyrint.

Rønna – en arena for kunstnerisk kreativitet

Men, et lite bygg står igjen, kun et stenkast fra den hotelliknende resepsjonen; Rønna. Når en trer inn i det smale inngangspartiet er det som å entre en annen verden. Her er stemningen en helt annen enn den luksuriøse, enorme skolen.

Hel- og halvferdige kunstprosjekt arter seg i alle former der de dekorerer hver en del av denne lille «Rønna». Endelig en arena hvor vi får utfolde vår kunstneriske kreativitet og få konkret innsikt i hvordan dette kan bidra positivt i en mer klimavennlig hverdag.

Fem generasjoner symaskiner står på rekke og rad klare for redesign av tekstiler i alle regnbuens farger.

Én etter én fullfører sitt prosjekt og benytter seg av muligheten til å stifte bekjentskap med sine likesinnede, og dette er det definitivt rom for i skolens lukrative lounge, med shuffleboard, biljard, bordtennis og brettspill.

Etter en svært sosial og noe søvnløs natt sitter en gjeng i variabel grad av våkenhet rundt frokostbordet, hvor Rønningen igjen imponerer med litt av et herremåltid. Når både grøt, brød og kaffe omsider er inntatt og har beveget seg noe ned i systemet, er vi igjen lutter øre for en ny dose motivasjonspåfyll fra engasjerte unge, og organiserte mennesker.

Vi er nå inne i det foredraget som vi kanskje ble mest overrasket over dimensjonene av tallene i. Her introduseres vi for Oljefondet, hva vi investerer i, og hvilken makt og ikke minst hvilket ansvar vi har i besittelse av dette.

Vi skaper drømmenes folkehøyskole

Seminaret ender med en braksuksess der vi skaper drømmenes folkehøyskole 2022. Idrettsskolen skal ta tak, og vi er nå inspirert helt opp etter ørene.

Rustet er vi med en verdifull kremliste av tiltak, kunnskapen til å støtte våre argument, og ikke minst pågangsmotet til å stå i stormen. Sammen skal
vi gå opp stien, steg for steg, og sammen skal vi nyte fruktene av folkehøyskolenes bidrag.

En siste velment formaning; bruk din forbrukermakt. Engasjer deg!
Hjertelig hilsen klimaklokgjengen; Svein, Hanne, Håkon, Lea, Oda, Ådne og Ida, undertegnede

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *