Avslutningstale til elever, personale og styret ved Idrettsskolen

Sølvi Pettersen har vært lærer og deretter rektor på Idrettsskolen Numedal folkehøgskole siden 1979. 01.01.2019 takker hun for seg etter et innholdsrikt liv på skolen.

Her er hennes avslutningstale:

Kjære elever, personalet og styret.

Det er en tid for alt, og for meg er tida kommet der jeg skal si takk for meg.

39 og et halv år på Idrettsskolen Numedal folkehøgskole. Det er fantastisk og skremmende lenge, og jeg hadde ikke planlagt eller trodd den høstdagen jeg kom i 1979 som ny idrettslærer, at jeg skulle være her også i 2018.

Men – jeg har blitt helt frivillig. Fordi det har vært utrolig lærerrikt, kreativt, utfordrende og gøy. Sønnen min svarte en gang på spørsmål om hvordan det hadde vært å vokse opp på en folkehøgskole, – at han var et barn av regnbuen.

Jeg har hatt en jobb /et arbeid farga av regnbuen. Med en himmel full av elever som lager liv i gangene, som løper i kulda til inntekt for Strømmestiftelsen, som trener som apekatter i OCR rommet, båler i gapahuken, sover under åpen himmel, lager revy til foreldrene, hilser oss blidt om morgenen, trener bygdas befolkning på kveldene, utfordrer tyngdekraften på slakk line, i hoppegropa eller i klatreveggen.

Kvalifiserer seg til Volleyball NM, spiller fotballkamper, holder morgensamlinger om alt fra sjekketriks, Røde Kors, mitt store idol, førskoleutdanning i Kina, aksjesparing, mitt liv med ADHD og mye mye mer.

Blått hav av UNGDOMMELIG LIV OG LEVD LIV så langt jeg ser. En jord der det gror meninger, verdier, samtaler, erfaringer, trygghet, vennskap og latter.

Å jobbe under regnbuen har vært et privilegium. Jeg har lært mye. Jeg har vært heldig som har fått være med på skolens store hamskifte fra Numedal folkehøgskole til Idrettsskolen, til bygging av svømmehall og idrettshall. Fra et uteareal som så ut som en potetåker til fotballbaner, løpebane, greener, ballbinge, volleyballbaner, jibbetårn og lysløype.

En kjenning av meg fikk et spørsmål på et jobbintervju: Hva er din bauta i livet.

Det synes jeg er et godt spørsmål og hadde jeg fått det ville jeg svart utviklingen av konseptet Idrettssfolkehøgskolen.

Først ut av landets folkehøgskoler. Et pedagogisk konsept som har rekruttert elever og holdt arbeidsplasser varme i 33 år. Jeg er stolt av at jeg har vært en brikke i den historien. For aleine er det ikke så mye du kan utrette, men sammen med andre, som jobber for laget, som kaster sine krefter inn, gir av kunnskap og kompetanse har vi fått til, og jobber for å få til en enda bedre Idrettsfolkehøgskole for ungdom.

For det aller viktigste er dere elever og at dere føler utvikling.  Det geniale med folkehøgskole er at dere lærer og lever på samme sted, sammen med andre ungdommer, uten karakterer, ut i fra egen motivasjon. Det konseptet har jeg ståltru på.

Arne Næss er en av våre filosofer som ble professor 26 år gammel, har skrevet diverse filosofibøker og som var en habil fjellklatrer.

Sa til ungdommen før han takket av 96 år ung: Dere er framtida. Dere må leke mer. Ikke være så opptatt av karriere, penger, berømmelse. Ta dere et hvileår. Vær opptatt av hva du er, ikke hva du skal bli.

Utdanningsmesse i februar står på skoleruta vår– vil dere dit? Det er så mange valg sier ungdom i dag. Jeg har lyst til så mye – klarer ikke å velge. Ta på deg panser sier Arne Næss mot forventinger fra familie, venner, samfunn. Bruk tid – å lære godt er å lære sakte.  – Sa han som besteg Mount Everest, og fortsatte å klatre bortover til siste åndedrag.

I fjor hadde vi en andre års elev som holdt morgensamling om takknemlighet. Jeg ble inspirert av den morgensamlingen og når jeg nå skal oppsummere  yrkeslivet mitt er det et ord som lyser mot meg, og det er takknemlighet.

Jeg har hatt det GØY på jobb. Som da skolens band dedikerte en rockelåt til meg, eller den gangen jeg fikk en 20 kg tung stein i gave. En historie der jeg fikk svar på tiltale. Før elevene et år skulle ut på friluftslivtur oppfordret jeg dem å være litt «Askeladder» i naturen. Se seg om, se etter opplevelser og ikke bare stirre på skohæla til den foran på stien. De fant som Askeladden en 20 kg tung kvartsstein, som de bar hjem til meg. Strålende!!

Det har vært oppturer og nedturer. Utfordringer. Jeg har møtt meg sjøl i døra på meninger, pedagogikk, verdier og holdninger. Jeg håper jeg har lært bort noe til ungdomskull gjennom tida. Jeg har lært mye om meg sjøl, og om andre.

Jeg takker for all medgang og motgang. Jeg mener jeg er en bedre utgave av meg sjøl nå enn da jeg startet som lærer ved skolen i 1979, eller som rektor i 2007.

Kjære elever 2018/19 takk for halvåret jeg fikk være med dere. Vær en del av flokken din og ta vare på flokken din. Livene deres vil by på oppturer og utfordringer. Det som er sikkert er at du vil trenge flokken din, en trygg havn å lande i når livet byr på motvind.  Lykke til videre i livene deres. Ha trua på deg sjøl – Gå for drømmen din.

Hjertelig takk til personalet som har stått sammen med meg når det har blåst  med og mot, og som legger sjela inn i å skape fantastiske folkehøgskoleår for ungdom hvert år. Dere er sanne «Ildsjeler».

Stor takk til styret for skolen, som gjør vedtak som både bevarer og ser framover, og pusher utvikling.

Lykke til Elina med rektorjobben.

Riktig god jul til dere alle. Jeg kommer til å savne dere.

Da er ringen min slutta, og det er bare å si takk for seg!!

Sølvi.

Én kommentar til “Avslutningstale til elever, personale og styret ved Idrettsskolen”

1. Flott skrevet Sølvi! Da jeg leste igjennom dette så kjente jeg en bølge av nettopp takknemlighet. Året 10/11 var og fortsatt er viktig for meg. Det ga meg så utrolig mye, alt fra venner og minner for livet til selvutvikling og selvinnsikt!
    Jeg skryter fortsatt om en meget velstyrt folkehøgskole som jeg hadde gleden av å gå på i dette året. Mange tusen takk Sølvi!

Martin K Skjenken
    Danselinja