Folkehøgskole i koronaens tid – intens, vakker, sterk, tålmodig, reflektert – nesten for godt til å være sant

Folkehøgskole i koronaens tid er som tatt ut av romanen til Gabriel García Márguez (1986) Kjærlighet i koleraens tid, – intens, surreel, sanselig, vakker, sterk, eksotisk, tålmodig, rik på tanker og følelser. Tiden på folkehøgskole er rett og slett et forhold som for mange elever varer livet ut – også på Idrettsskolen oppe i Rollag

Tekst: Lars Pettersen, rektor
Foto: Hilde Grymyr

Svært god søknad til høstens elevopptak

Idrettsskolen opplever svært god søknad til høstens elevopptak. Det er vi stolte av. Vi åpnet for opptak 1. februar og fortsetter med å ta opp elever helt frem til skolestart i august eller til linjene er fulle.

Folkehøgskolene oppfattes som et trygt og sosialt sted å være

Svært mange ungdommer trenger et år på folkehøgskole nettopp nå. Det er et sosialt år, folkehøgskolene har gode smittevernplaner, elevene er på skolen hele tiden så de drar ikke smitte med seg inn. Elevene er ansvarsbevisste og forsiktige og læringsprosessene er alternative og skjer i et felles sosialt miljø.

For mange ungdommer er det vanskelig å ta valg akkurat nå. Det er ikke det minste rart. Folkehøgskole er på mange måter veldig trygt. Bolig og mat er fikset og man får være sammen med mange andre ungdommer.

Folkehøgskolen i «Middelalderdalen» har alt.

Undersøkelser viser at elevene på idrettskolen i Numedal stortrives. Selv om Idrettsskolen som alle andre folkehøgskoler opplever varierende søkertall er trivsel et viktig stikkord for de som kommer hit.

Folkehøgskolen i «Middelalderdalen» har alt. Vi har kanskje Norges råeste idrettsanlegg, kompetente lærere og topp motiverte medarbeidere. I tillegg er Numedal svært vakker med Hardangervidda på den ene siden, Trillemarka på den andre siden og Lågen i midten. Da er det greit å vite at skolen nå har satt i gang et arbeide med sikte på å forny sine internater og bygningsmasse, slik vi kan delta i arbeidet med å skape fremtid i dalen.

Hva lærer man egentlig på folkehøgskolen?

Mange i dalen har et forhold til Numedal folkehøgskole. Det var her en lærte å snekre, veve, skrive godt norsk og synge. Det var her en snek seg forbi skole-styreren og inn i jenteinternatet og det var her en ble utfordret på sine tanker og sin selvstendighet.

Du lærer fremdeles mye nyttig som for eksempel å klare deg på lange turer i villmarken, du lærer å bli bedre i den ballidretten du trives med og vil utvikle deg i.

Allsidighet i linjetilbudet – Allsidig E-sport nytt tilbud fra høsten

Du gjør mye som er gøy og kommer i veldig god form, hvis du vil. Her får du venner fra hele landet. I dag har skolen linjer i fotball og ballsport, bevegelse og parkur, functionel fitness, villmarksliv og action og som nytt tilbyr skolen nå et allsidig tilbud innen E-sport.

Dannelse og personlig utvikling

Idrett har mange sider og vi har høyt nivå på våre fagtilbud. På Idrettsskolen er dannelse og personlig utvikling en av våre viktigste fokusområder. Du blir garantert god på E-sport på idrettsskolen, – men hva er en god idrettsutøver uten intensitet og styrke, tålmodighet og refleksjon?

Hva er en idrettsutøver som ikke tør stå opp for sine verdier? Som gamer blir du utfordret på etikk og omtanke. Du lærer lagspill og hurtighet, du konkurrerer, knekker koder og utfordres på verdier og holdninger.

Du bli rett og slett en intens, vakker, sterk, tålmodig og reflektert idrettsutøver – «en mageløs og underfuld skapning»- som Grundtvig ville ha sagt det. Rustet til å skape fremtid. Nesten for godt til å være sant.