LinjeX – 3 dagers ekspidisjonstur på Hardangervidda

Med Hardangervidda som nærmeste nabo var det tid for å lære vinterfjellet bedre å kjenne.

Oppdraget var spennende og hyggelig: Vi ville ha 3 dager inne på vidda for å teste både oss sjøl og vinterværet!

Vi startet et par dager før avreise med info og team-møte. Gameplanen blei tilrettelagt med valgfri 1-2 overnattinger. De som gikk for den lengste og «tøffeste» varianten skulle få siste natt på DNT-hytte! Med første natt i snøhule / kantgrop måtte vi fylle sekken med noe forberedende grave-og-bygge-teori før vi pakket vinterutstyret og var klare for tur!

Onsdagen startet i solskinn og med snille kilometere, og dagsetappen var å fiskebeintråkke høgdemetere for å komme seg opp på 1100 moh.

Været blir med et kaldere, friskere og villere når en passerer tregrensa, og målet var å finne en skavvel/windlip med snøhulepotensial! Det fant vi! – og med forholdsvis røft vintervær fikk vi erfare hvordan det er å lage seg nødbivuaker.

Med 15m/s i vindkasta spadde vi 5 snøhuler; 3 forholdsvis store og 2 litt mindre revehi. Adrian, Jonas, Edward og David spadde vekk noen kubikk med snø, og fram et gigantisk byggverk av ei kantgrop!

Det var gode graveforhold på tross av at man møtte på et par hardpakka snølag, og etter en formidabel jobb på om lag 5-6t graving var det digg å skifte til tørre ullklær og krype inn i soveposen!

Med minusgradene kom kvelden mørk og skikkelig stjerneklar, ute dundret vindkastene forbi som godstog – og i de nye vinterboligene lyste flere dusin stearinlys, mens slitne elever kokkelerte på stormkjøkken og lå i varme soveposer.

Morgenen kom med nyheter om både ei god natts søvn og mer våken natt. Snøhulene og kantgrop holdt stand og fungerte akkurat slik de skulle. Vi våkna opp til strålende sol, men fortsatt med snøføyk og vindfulle 15 m/s friskt piskende i kjakan.

Torsdagen var et vegskille. 6 elever syntes ei natt var godt nok, mens 15 elever ville lenger inn på Hardangervidda! Lufsjå var målet for dagsetappen og kort fortalt: 5,5 km i sterk motvind, med opp-pakking, i trekkspilltempo, delvis motbakke og etterhvert tomme for energi var forholdsvis seigt.

2 timer med diagonalgang seinere, ett stk realt kroppsarbeid for å spa fram hyttedøra, vannhenting, ovnsfyring, klestørking og middagsmekking – så senket fjellroen seg for alvor inne i fjellpaviljongen! Lite slår hyttetrivsel langt inne på det forblåste snaufjellet!

Ekspedisjoner krever lagarbeid og samspill. Gameplan for morradagen blei satt i.f.h.t hvem som skulle rydde og vaske hytta og hvem som skulle lede an troppen m.t.p navigering og tempo. Husk mat lett tilgjengelig i sekken, ikke for mye klær på, fylle drikkeflasker og smøre skia før avreisetidspunkt kl.08:00. Her hadde man gjort seg gode erfaringer fra inneværende dag.

Fredagen kom med bekymring for om det her blei en værfast dag? Heldigvis åpnet værvinduet seg med skikkelig medvind! 20km klassisk stilart var et imponerende skue: Gameplan blei fulgt til punkt og prikke – og unnagjort på rekordraske 4timer takket være lagmoral, teamwork og deilig bakvind! For en dag 🙂 Ekspedisjon Hardangervidda høres kanskje ut som et vintereventyr, og det var for så vidt det, et lite ett i alle fall.

Husk, gode opplevelser må jages og er desidert best når de deles – ikke ulikt kakao og kvikklunsj!

Helt til slutt noen interne severdigheter:

• Turens bulldosere: Gravetempoet som blei vist i røffe forhold under snøhulegravinga.
• Turens gladmelding: Elisabeth som entusiastisk i snøhula morgenkvitret at «æ har hatt mi første natt ever i sovepose uten å ha frysi!»
• Turens lemen: Eirik som blei sint som et lemem på Kjersti da hun mente han somlende brukte litt for lang tid og var «sist igjen» etter ei pause.
• Turens sliten: Ask som i siste kneika opp til hytta kapitulerende kunne fortelle at «Jeg legger meg her»
• Turens smørebom 1: Ane som spurte «Er det dumt å ha smurt skia med rødt?» Svar: «Det er krise».
• Turens smørebom 2: Marte som med sult i stemmen ga uttrykk for å ha smurt litt for liten nistepakke.
• Turens leikne: Edward som med leikent randoneutstyr åpenbarte tendenser til BC-jibbing i nedoverbakkene.
• Turens fjell-jerv: Leander og Anders som 2.natt sov ute under åpen himmel i jervenduk.
• Turens byggverk: Kantgropa til gutta. Makan til gjennomført og elegant festning av et vinter-herberget skal en vel leite lenge etter.
• Turens kald på beina: Torlak som fant igjen skoene sine etter ei natt i kuldegropa fulle av snøfokk.
• Turens overraskelse 1: Daniels som dro på vintertur uten lue.
• Turens overraskelse 2: Ånund som plutselig oppdaget at han hadde tatt med sommersoveposen. Den uten glidelås.
• Turens lagtempoetappe: Dag 3, der lagfølelsen ga god glid og godt feste i 20km.
• Turens lærdom: Forhåpentligvis mye om vinterfjellet, samhold og lagarbeid. Ikke minst orden og struktur.
• Turens opplevelse: Å ha med topp motiverte og positive elever på tur er fantastisk! 
Takk for en bra tur med bra folk! Hilsen Kjersti og Vemund

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *