Åpen himmeltur! :-)

LinjeX og valgfaget «Ut på tur» dro på friluftslivstur fra fredag – lørdag.
Her var fokuset trivsel på tur! At kort og godt ofte er bedre enn langt og lenge – for å få fine naturopplevelser ute i skog og fjell. Ikke er det nødvendig med tung sekk eller brunostskiver-og-olamatpakke heller. Vi la turen i den lokale «hundremeterskogen», de sagnomsuste jaktmarkene til lærer Svein.

Elevene blei kjørt ut på ulike plasser med kart og kompass – og måtte navigere seg fram til målet for «Åpen himmelturen». Dette gikk veldig bra – og vel framme var det tid for ulike lærings- og villmarksoppgaver:

  • «Mat på tur». Mellom-mat. Bål og steiking av lapper/sveler på steikehelle.
  • Villmarksbål av typen Nying. Et ordentlig godt gammalt tømmerhoggerbål som skulle vare hele natta bestående av 10 tremeters tyrivedstokker.
  • «Mat på tur». Middagsmat. Bål. Sjøllaga trefot med oppheng, sjøllaga kokekjele samt hjemmeskogslaga betasuppe.
  • «Mat på tur». Kveldsmat. Lage tre sjusteinsovner. Her forente vi villmarkas komfyr-og-gourmetovn med moderne frysevarer; nemlig frossenpizza.
  • «Mat på tur». Snack. Lage røykeri. 1,5kg elgkjøtt skulle henge i røykeri for god røyksmak av einebusker – før steiking på steinhelle.

Entusiastiske elever jobbet som iherdige skogsmaur, var løsningsorienterte, kreative og samarbeidet for fellesskapet: Trivsel på tur! Det blei tradisjonskokka mat, i ulike varianter, som nok hadde imponert både mor og bestemor der hjemme.

Det var norsk byggingeniørkunst både i røykeri og pizzaovnavdelingen. Foredling av skogens beste råvarer. Mer kortreistmat mat får man ikke vartet opp med: Elg skutt 1km lenger opp i lia, ferdig tilberedt og servert rundt bålet.

Italiensk pizza derimot kan man vel kalle langreist mat, med 18 butikkinnkjøpte frossenpizza. Steinovnsbakt på gourmet-vis med en pizzaeim som formelig satte hele skogen i italiensk stemning der det suste i villmarka når kveldsvinddragene dro forbi.

Tømmerhoggerbålet var av det gigantiske slaget. Et fyrtårn som varmet og lyste opp hele leirområdet. Vi happycampet på et bergplatå i gammal furuskog – la oss i minusgrader under åpen og stjerneklar himmel – og våknet opp til soloppgang og stekt elgsnack til frokost!

Se flere bilder på Idrettsskolens Facebookside

Det fine med å være ute i villmarka, på tur sammen, under litt andre og mer primitive forhold enn de vi har hjemme – er at vi kanskje har lettere for å senke skuldrene litt og rett og slett bare være oss sjøl.

Takk for en strålende tur!

Svein og Vemund

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *